PARELLI NATURAL HORSEMANSHIP

EEN GROTE VERSCHUIVING

Natural Horsemanship (NH) heeft voor grote verschuivingen gezorgd in het bewustzijn en begrijpen van paarden en paardengedrag, zelfs voor mensen die niet aan NH doen. Natural Horsemanship heeft onze kijk op paarden veranderd. Bovendien is Natural Horsemanship de katalysator geweest voor de inzet van paarden voor zorg en persoonlijke ontwikkeling van mensen. Een van de 5 basisprincipes van NH (Shannon Knapp uit het boek More than a Mirror, 2013, p19) is:

Je werkt niet aan het paard maar je werkt aan jezelf

Dit zorgt voor de ultieme persoonlijke groei ervaring bij paarden.

KERNWAARDEN PARELLI NATURAL HORSEMANSHIP

Het Parelli programma gebruikt gedragspsychologie en leert je krachtige vaardigheden aan. Het leert je om het natuurlijke paardengedrag te zien en te begrijpen.

Het Parelli Programma maakt mij daarmee een betere paardenspecialist voor mens en paard. Door de opzet van het programma kan ik mij op dit gebied blijven ontwikkelen.

Het Parelli Natural Horsemanship (PNH) programma gaat zelfs nog verder met 8 kernwaarden die het gehele PNH systeem onderstrepen.

Deze kernwaarden drijven ons in hoe we doen wat we doen en zeggen veel wat jij leert bij onze paarden.

De volgende 8 kernwaarden onderstrepen het gehele PNH systeem:

eco

1. Horsemanship is natuurlijk

Parelli geloofd dat mens en paard gemaakt zijn om samen te zijn. Samen accommoderen en stimuleren ze groei en verandering in elkaar.

psychology

2. Geen aannames

We moeten goed nadenken over wat we het paard leren en wanneer we het paard iets leren. Paarden zijn net als mensen gewoonte dieren. Het is lastig om aangeleerde gewoontes te veranderen.

chat

3. Communicatie

Een mooi principe is hoe we bewust de natuurlijke instincten en het gedrag van de paarden inzetten en gebruiken om jou te helpen. De inzet van paarden is het meest effectief wanneer we het paard het paard laten zijn.

accessibility_new

4. Eigen verantwoording

Wanneer je de verantwoordelijkheden van het paard overneemt in plaats van het paard zijn deze aanleert, en wanneer jij die van jou niet houdt, kan er geen samenwerking zijn.

report_problem

5. Effectief communiceren

Er zouden kleine consequenties moeten zijn voor kleine foutjes en grote consequenties voor grote fouten. Deze helpen ons rechtvaardig te blijven en niet te over- of onderreageren.

emoji_people

6. Lichaamstaal is universeel

Iedereen heeft lichaamstaal die we van elkaar kunnen verstaan. Bij paarden leer je dat de manier waarop je naar jezelf kijkt verschillend kan zijn van de wijze waarop anderen naar jou kijken.

school

7. Paarden en mensen leren van elkaar

Dit is kern van wat wij doen. Het paard leert je hoe je kunt voelen, hoe je kunt leren focussen, te communiceren, in harmonie te zijn met je omgeving en nog veel meer.

track_changes

8. Waarden, doelen en tijd als hulpmiddelen

Waarden en met doelen geven ons richting. Het is onze taak om bij deze waarden te blijven en een focus te hebben anders wordt het eindeloze herhaling van niets.

ERKENDE TRAININGSMETHODE

Parelli Natural Horsemanship is een door ISES, International Society for Equitation Science, wetenschappelijk onderzochte en erkende trainingsmethode. Bron: klik hier

McLean, oprichter en erelid van ISES zei in een recent interview: “De Parelli Methodologie is in lijn met de ISES principes. Zeer sterk in lijn. He continueerderde: "Ik hoop dat deze innovatieve stap voor Parelli Natural Horsemanship andere hippische methoden en federaties stimuleert om hetzelfde te doen."

De paarden die ik inzet zijn minimaal level 3 getraind, binnen de savvy Online, volgens het Parelli programma.

Zelf ben ik officieel gecertificeerd op level 3 in alle savvy's. Wat dit verteld?

  • Kennis over paardengedrag en psychologie
  • Kunde om de lichaamstaal van een paard snel te kunnen lezen en hier op te reageren
  • Materiaal en benodigde kennis die nodig zijn voor het worden van een allround horseman
  • Bekwaamheid om een dialoog aan te kunnen gaan met het paard
CONTACT OPNEMEN

Ik raad Parelli Natural Horsemanship aan, aan alle paardeneigenaren, paardencoaches, trainers en organisaties die paarden inzetten in de zorg.

Benieuwd wat Selah Coaching voor jou kan betekenen? Neem contact met ons op via onderstaand formulier.