Comfortzone

Minder stress, meer veerkracht

schedule 11 nov 2021
bookmark_border Versterken van vaardigheden
create Anniek Wijnberger

Paarden hebben al decennia overleefd door hun enorme aanpassingsvermogen. Hmm dat gegeven an sich is al reuze interessant! Maar, daar ga ik het in dit blog niet over hebben.

Ik geloof dat wij als mensen o.a. de verantwoordelijkheid hebben om zo goed mogelijk voor onze paarden (en andere dieren) te zorgen. Daarbij hoort voor mij ook dat wij ze mogen helpen om zo zelfverzekerd mogelijk te kunnen (over)leven in onze menselijke wereld. Minder stress, meer zelfvertrouwen.

Minder stress, meer veerkracht en zelfvertrouwen

In deze video zie je Faleida. Faleida is een coachpaard van Selah Coaching. Faleida wordt hier blootgesteld aan het spuiten van een spray op haar manenkam.

Waar haar instinct zegt dat ze moet vluchten, vechten of bevriezen leer ik haar om na te blijven denken en mij te vertrouwen - Ik pas hier de methodiek van de Friendly-game toe. Het eerste spel van de van de 7 spellen van Parelli Natural Horsemanship - . Waar Faleida eerst haar hoofd omhoog gooide en/of zich omdraaide, wegliep en snoof blijft ze nu (los) staan en denkt ze na. Ze heft haar hoofd nu een klein beetje op wanneer ik spray, zakt weer en beweegt daarna nog minder, zonder dat ze bevriest - Dat zie je aan haar oren en ogen. Die bewegen en knipperen -. Hierdoor zie ik dat ze blijft nadenken. Ik stop dan ook meteen.

Daarna komt het, wait for it... wait for it... en... daar is het... Ze likt en kauwt omdat ze informatie heeft verwerkt en schud daarna de spanning van zich af. Zo help ik mijn paarden steeds meer, in allerlei verschillende situaties, na te denken en niet meteen te vechten, vluchten of te bevriezen. Zo kunnen we beter samenwerken en ervaren ze minder stress in hun dagelijkse leven. Leren gebeurd buiten je comfortzone en gaat gepaard met een zekere mate van stress. Stress is niet perse ongezond. Leren is zelfs inherent aan stress.

Het natuurlijk instinct is toch gezond?

Uiteindelijk blijft een paard een prooidier en mag ze zeker vluchten in levensbedreigende situaties. Dat is zelfs belangrijk want hoe anders zou ze kunnen overleven. We mogen niet vergeten dat ons instinct (en het paardeninstinct) ook belangrijk is en ons juist in leven houdt. Het geeft ons informatie over onze veiligheid en helpt ons in veiligheid te blijven. Het grensgebied zit hem in de overgang naar angst of ‘blinde paniek’ en het te vaak in soms te grote hoeveelheden ervaren van stress.

De balans

‘Blinde paniek’ kan ons en onze paarden zichzelf ernstig laten verwonden. Je zou kunnen stellen dat dit ook meespeelde in het ongeluk dat Faleida heeft gehad in 2017. Door dit ongeluk is ze uiteindelijk afgekeurd. Ik vraag me wel eens af of ze nu al (na een jaar her-trainen) anders had gereageerd. Wel is bewezen dat de Parelli Natural Horsemanship methode ondersteund in de vluchtlengte/duur van een paard. Je ziet in bovenstaande video al een klein voorbeeld van een verkleining van de vluchtlengte. Het begon bij; hoofd omhoog, snuiven en weglopen -> weglopen –> blijven staan en hoofd omhoog–> blijven staan, en eindigde bij blijven staan en hoofd zelfs naar beneden.

In sommige gevallen is ons gevoel van veiligheid zo aangetast dat we te snel weglopen, vechten of vastlopen. Dit kan zelfs zover gaan dat we niet meer mee kunnen komen in de maatschappij. Des te sneller je in je overlevingsstand schiet hoe kleiner je ‘comfortzone’ is. Een kleine ‘comfortzone’ heeft niet zoveel bewegingsruimte. Je kunt dan niet zo makkelijk meebewegen en weinig veerkracht bieden.

Een metafoor - de hoepel

Pak maar eens een kleine hoepel en ga daar eens instaan. Nu komt er iemand die een emmer ijswater over je heen wil gieten. De persoon met het ijswater komt niet in de hoepel en jij mag niet uit de hoepel stappen. Wat doet je? Vecht je, vlucht je of bevries je? Hoeveel veerkracht heb je?

Nu sta je in een hele grote hoepel. Er komt weer iemand die een emmer ijswater over je heen wil gooien. De persoon met het ijswater komt weer niet in de hoepel en jij mag nogsteeds niet uit de hoepel stappen. Wat doet je nu? Vecht je, vlucht je of bevries je? Hoeveel veerkracht heb je nu?

De ruimte in de hoepel noem ik jouw comfortzone. Hoe kleiner je comfortzone is, hoe minder veerkracht en sneller je in je overlevingsstand schiet. Deze comfortzone kunnen we met veel aandacht en geduld groter maken. Dit doen we onder andere bij het versterken van vaardigheden.

Nu loop je niet dagelijks met een hoepel om je heen en komen er ook geen mensen met een emmer ijswater langs die ze over je heen willen gieten. Gelukkig maar! Dat lucht op. De manier waarop je reageert in de verschillende situaties uit je dagelijkse leven geeft jou informatie over de grote van jouw hoepel of terwijl, jouw comfortzone. Heb je vaak het idee dat mensen over je heen lopen? Loop je vast? Raak je snel geïrriteerd of boos?

Hoe groot is jouw hoepel?

Hoe groot is jouw hoepel? Voelt jouw hoepel te klein? Te groot? Of ervaar je een goede balans en is jouw hoepel precies groot genoeg? Ik hoop natuurlijk dat laatste maar, als dat niet zo is dan help ik je graag. Neem contact met mij op dan kijken we welke dienst het beste aansluit bij jou hulpvraag en verlangens.

'Neem de tijd die verandering nodig heeft zodat het uiteindelijk minder tijd kost.'

Eigenaar Selah Coaching

Anniek Wijnberger

Ik ben coach, paardentrainer en DISC gecertificeerd. Mijn specialisatie is Natural Horsemanship en re-integratie van mensen richting arbeid. Met mijn blogs deel ik graag mijn kennis en ervaring over mijn paardencoach methode.