Nou, daar lag ik dan...

“Nou, daar lag ik dan: plat op de grond en het langzame besef dat wat er zojuist gebeurd is behoorlijk wat impact gaat hebben…”

schedule 21 sept 2020
bookmark_border Blog
create Anniek Wijnberger

“Nou, daar lag ik dan: plat op de grond, een draaiend hoofd, zere kont en het langzame besef dat wat er zojuist gebeurd is behoorlijk wat impact gaat hebben… Hoe ga ik dit te boven komen?”

Ik heb wel eens gehoord dat 80% van de ongelukken met paarden gebeuren bij het op en afstappen. Nu behoorde ik ook tot de 80%. Als ik er maar eenmaal op zat kon ik de controle met de teugels wel snel herpakken en was ik de spanning voorbij. Maar dan moet je wel met je billen in het zadel komen en níet erachter. Terwijl ik opstapte en mijn been over het gespannen paard sloeg rende Valentino er vandoor en belandde ik zonder teugels in mijn handen achter het zadel. We galoppeerden regelrecht richting het hek. Oops! Ik wist al langer dat ik risico’s nam met dit paard maar wilde te graag mijn doelen behalen. Ik ging voorbij aan de signalen die ik kreeg en niet in de kern oploste.

Een lange re-integratieperiode volgde

Er kwam veel op me af en dat was pittig. Een manager die wilde dat ik snel weer aan het werk was, een huisarts die zei dat ik rust moest houden, een Arboarts die me hielp om de juiste balans te vinden, fysiotherapie, een neuropsychologisch onderzoek, luisteren naar mezelf en uiteindelijk een psycholoog die ondersteunend en adviserende was in mijn re-integratie. Intuïtief wist ik dat ik rust moest houden maar door het getouwtrek ging ik toch aan het werk. Na een paar weken tolde mijn hoofd zo erg dat ik bijna omviel. Bingo, een verwaarloosde hersenschudding. Door te snel weer aan het werk te gaan duurde mijn revalidatie periode langer dan had gehoeven. De veranderingen, de behoefte aan rust en tegelijkertijd een 2e Spoor traject aangeboden krijgen zorgde voor angst en weerstand. Tussentijds werd mijn Twingo die ik net in turtelwax had gezet (wat moest ik anders doen?) met nieuwe Pirelli banden ook nog even total loss gereden. Hoe geef ik hier nou een positieve draai aan? Hoe zorg ik dat ik wél verbinding krijg met het paard en wat wil ik nu verder met mijn leven? Hoe vind ik nu mijn rust tussen al het getouwtrek? Hoe zorg ik ervoor dat ik boven mijn omstandigheden sta?

Het paard als metofoor

Wat ik wilde met Valentino wist ik vrij snel. Daar ben ik dan ook mee begonnen. Ik vertelde de eigenaar van Valentino dat ik graag verder wilde met zijn paard maar dan wel mijn eigen intuïtie volgend. Hoe dat er precies uit ging zien wist ik nog niet. Hij stemde in en ik ging aan de slag in een zoektocht naar de voor mij beste methode.

Na een aantal kennismakingen met gerenommeerde methodes vond ik in Engeland mijn manier. Deze methode leerde mij wat paarden nodig hebben maar wordt vaak een people training programme genoemd. Omdat ik het paard beter begreep en hij mij ontstond er verbinding, werd hij relaxed en zelfverzekerder. Omdat ik moest revalideren bracht ik uren achtereen door in het weiland om bij het paard te zijn zonder iets van hem te verwachten (undemanding time). Van een paard dat ik moest vangen, en weg al weg liep als ik het hek van het weiland open deed, liep hij uiteindelijk zonder touw met me mee het weiland uit.

Als ik een vriendin of man zou proberen te vangen om met hen uit te kunnen gaan zou ik hen ook niet 'moeilijk' of 'lastig' noemen. Je vraagt je dan waarschijnlijk af; Wat er mis is in de relatie? Zo werkt het ook in samenwerking met het paard.

Zorg ervoor dat jou idee zijn idee wordt maar, begrijp zijn idee eerst!


Sindsdien is alles anders. De manier waarop ik paarden benader is compleet veranderd en niet zonder resultaat.

Door Parelli Natural Horsemanship ontdekte ik de meerwaarde van paarden bij mentaal, emotioneel en fysiek herstel van mensen.

Mijn verlangen groeide om anderen te helpen ontdekken wat paarden voor hen kunnen betekenen. De combinatie van mijn eigen revalidatie, de paarden en ervaring als HRM-er was de sleutel.

Ik ging nu zelf aan de slag als re-integratiecoach en coachte mensen die waren uitgevallen naar werk. 2e Spoor re-integratie maar ook vanuit outplacement. Ik ontdekte mijn hart voor mensen die; uit het arbeidsproces dreigen te vallen, re-integreren, vast zitten in een gouden kooi, geen grip hebben op hun loopbaan of gewoon vastlopen harder te kloppen.

Een post-HBO opleiding paardencoaching, een module ontwikkelingspsychologie en DISC Certificering maakte het cirkeltje rond. De volgende stap: mijn eigen merk en onderneming.

Eigenaar Selah Coaching

Anniek Wijnberger

Ik ben coach, paardentrainer en DISC gecertificeerd. Mijn specialisatie is Natural Horsemanship en re-integratie van mensen richting arbeid. Met mijn blogs deel ik graag mijn kennis en ervaring over mijn paardencoach methode.